Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Mode in actie. Een avond met lezingen en presentaties met Vava Dudu, Marlie Mul, Tenant of Culture, Shanzhai Lyric en Jeppe Ugelvig

30 mrt 2023, 19:00 - 21:00

Het M HKA nodigt je uit voor een avond met bijdragen van vijf makers die actief nieuwe visies en materiële realisaties ontwikkelen binnen de mode in brede zin. De gasten delen ideeën en ervaringen over praktijken die een kritische en inclusieve relatie tot mode stimuleren. Het gesprek gaat in op thema’s als creativiteit, veerkracht en empowerment die de grenzen van het vakgebied overschrijden. Centraal staat de vraag: hoe kan de gebruikelijke dynamiek tussen productie en consumptie van mode veranderd worden? Het programma focust op mode als een culturele praktijk, voorbij stijl en kleding.

Dit evenement kadert binnen de tentoonstelling IN SITU: Tenant of Culture, momenteel in het M HKA te zien.

Praktische informatie
Donderdag 30 maart 2023, 19-21 uur
Voertaal: Engels
Plaats: auditorium (3de verdieping M HKA) Toegang: de lezing in het auditorium is gratis, de tentoonstelling zelf vindt wel plaats in de betalende zone. Reserveren is niet nodig, maar de plaatsen zijn beperkt.

Gasten

Jeppe Ugelvig (°1993) is een curator, historicus en cultuurcriticus uit Californië. Als doctoraatstudent aan de UC Santa Cruz onderzoekt hij wereldwijd de artistieke reacties op het consumentisme en de productcultuur van de 20ste eeuw. Hij schrijft regelmatig voor Artforum, Frieze en Spike Art Quarterly en werkt als hoofdredacteur voor Viscose, een tijdschrift voor modekritiek en -analyse. In 2020 heeft hij zijn eerste boek Fashion Work: 25 Years of Art in Fashion gepubliceerd bij Damiani Publishers. Ugelvig cureert tentoonstellingen die de grenzen verkennen tussen kunst, mode en cultuur. Zijn werk werd getoond in musea en kunstencentra over de hele wereld, het meest recent in MMCA in Seoul, X Museum in Beijing en Kunsthal Charlottenborg in Kopenhagen.

Marlie Mul’s (°1980) artistieke praktijk versmelt mode, beeldhouwkunst, schilderkunst en grafiek. Mul woont in Brussel. Ze studeerde mode en textielontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten aan St. Joost in Breda, beeldhouwen aan ABKM Maastricht en Architectural Histories and Theories aan de Architectural Association in Londen. Haar werk vraagt om een precieze aanpak en behoudt een sterk DIY-karakter. Met het nomadische Hermany heeft ze verschillende projecten opgezet: van tentoonstellingen en evenementen in Brussel (waaronder Fashion Café), tot een groepsshow met modellen, ongenode gasten en elegante handtassen. Mul is ook oprichtster van het kleding- en accessoire label PMS, een merk dat kledij ontwikkelt voor personen met het premenstrueel syndroom. Met een T-shirt wil ze dit onderwerp onder de aandacht brengen. Haar werk wordt internationaal tentoongesteld, onder meer in WIELS in Brussel, het Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art in Warschau, de 33e Biënnale van Grafische Kunsten in Ljubljana, het Istituto Svizzero in Rome en het FRAC Lorraine in Metz.

Shanzhai Lyric is een project van kunstenaars, schrijvers en onderzoekers Ming Lin en Alexandra Tatarsky, beiden gevestigd in New York. Hun interesse gaat uit naar de effecten van de kapitaalstromen die de wereld kenmerken en vormgeven. Shanzhai Lyric functioneert als een onderzoeksinstantie gericht op de radicale logistiek en linguïstiek vanuit het prisma van technologische aberratie en niet-officiële culturen. Ze zijn geïnteresseerd in hoe die niet-normatieve taal bepaalde grenzen en definities kan uitdagen. Het project onderzoekt het potentieel om hegemonische en esthetische vormen te herverdelen door zich te laten inspireren door het experimentele Engels van Shanzhai T-shirts die in China worden gemaakt. Via een steeds groeiend archief van poëzie-kleding, poëzie-lezingen, essays en installaties verkent Shanzhai Lyric het potentieel van verkeerde vertaling en onzin als utopische wereldcreatie.

Tenant of Culture is de kunstenaarsnaam van Hendrickje Schimmel. Ze behaalde haar bachelorsdiploma in Fashion Design aan de ArtEZ School of the Arts in Arnhem, gevolgd door een master in Textiles aan het Royal College of Art in Londen. Tenant of Culture had solotentoonstellingen in Camden Art Centre in Londen, Kunstverein Dresden, Fries Museum in Leeuwarden en Outpost Gallery in Norwich en groepstentoonstellingen in onder meer de Goldsmith Centre for Contemporary Art in Londen, Huset fur Kunst & Design in Kopenhagen, de National Gallery in Praag, Frans Hals Museum in Haarlem en Fondation Cartier pour l’art contemporain in Parijs. Als onderdeel van haar praktijk organiseert Tenant of Culture regelmatig workshops rond het transformeren van kledingstukken met als doel om de deelnemers via het verwerken van eigen kledij bewust te maken van de productie- en distributieprocessen in de modewereld. Hendrickje Schimmel werd in 1990 geboren in Arnhem, Nederland, en woont momenteel in Londen, Verenigd Koninkrijk.

Vava Dudu (°1970) is een multidisciplinair kunstenaar uit Parijs. Ze werkt met mode, poëzie, muziek en performance. Ze is uitgegroeid tot een underground icoon en een absolute pionier op het gebied van upcycling. Ze past bestaande kleding aan of schrijft er boodschappen en gedichten op. Haar creaties worden ook gedragen door supersterren. Na samenwerkingen met ontwerpers als Jean-Paul Gaultier ,Elisabeth de Senneville en Corinne Cobson, ontwikkelde ze een eigen collectie modeaccessoires gemaakt van oude kralen. In 2001 kreeg ze samen met haar collega Fabrice Lorrain de prestigieuze ANDAM Fashion Award. Dudu is ook zanger en songwriter van de electro-punkband La Chatte. Haar creaties werden tentoongesteld en uitgevoerd over de hele wereld. Als activist die tegen het kunst- en modesysteem ingaat, blijft ze haar eigen vrijheid nastreven.