Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Deelcollecties

Het startpunt voor de collectie van het M HKA ligt bij de Stichting Gordon Matta-Clark, opgericht in een vergeefse poging van het Internationaal Cultureel Centrum (ICC) om een museum te bouwen rond Office Baroque van Gordon Matta-Clark.

Lees meer


Het startpunt voor de collectie van het M HKA ligt bij de Stichting Gordon Matta-Clark, opgericht in een vergeefse poging van het Internationaal Cultureel Centrum (ICC) om een museum te bouwen rond Office Baroque van Gordon Matta-Clark.

Het M HKA beheert ondertussen verschillende collecties, onder meer de videotheek en het archief van het ICC, de collectie Vrielynck met pre-cinema en cinema-hardware, een collectie kunstenaarsboeken, het Panamarenkohuis en archief en natuurlijk ook de kunstwerken. De kunstcollectie bestaat uit werken in openbaar bezit van verschillende herkomst. De kerncollectie of nucleus gaat van de periode van de happenings in het midden van de jaren 1960 tot heden. De ruggengraat van de verzameling wordt gevormd door de kunstwerken die voor en op voorstel van de Vlaamse Gemeenschap  aangekocht worden. Daarnaast zijn de belangrijkste deelcollecties de eigen aankopen en de werken in permanente bruikleen van de Vlaamse Gemeenschap. Verder zijn er de vaak belangrijke schenkingen, zoals deze van Panamarenko die zijn pand in de Biekorfstraat met inboedel en al aan het museum schonk of de polaroids van Luc Tuymans. Het M HKA beheert ook enkele andere publieke fondsen zoals de collectie van De Stichting voor Beeldende Kunst (SBKM – De Vleeshal) in Middelburg.