Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Muhka blog

Een museum, je vindt er niet alleen kunstwerken, je vindt er bovenal verhalen. Het is een plaats van ontmoeting, met kunst, kunstenaars en met elkaar. Je gaat er op ontdekking en inspiratie lijkt nooit echt veraf. Op de Muhka blog bundelen we enkele van deze verhalen. Zodat ook buiten onze museummuren die artistieke bevlogenheid goed voelbaar is.


Anne-Claire Schmitz

Curator Anne-Claire Schmitz over de expo Jim Shaw — The Ties That Bind (de banden die verbinden)

3 Apr 2024

Al vijf decennia ontwikkelt Jim Shaw een complex en spannend oeuvre dat bestaat uit foto’s, tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties, films en muzikale performances. De veelheid aan werken van de kunstenaar is niet alleen duizelingwekkend, maar ook inspirerend, omdat ze de kracht van cultuur bevestigt als een creatieve energie, vernieuwend en altijd in beweging.

Artist's novels

De artist’s novel: nieuwe definitie voor een bestaande kunstpraktijk

19 Jan 2024

Steeds meer beeldende kunstenaars schrijven ook romans, als deel van een breder artistiek project. Die romans lijken vormelijk op traditionele literaire romans, maar ze zijn een heel ander medium. Om het onderscheid te maken, bedachten Joanna Zielińska, Senior Curator van het M HKA, en kunstenaar David Maroto de term “artist’s novel”. Ze voeren al jaren onderzoek om de definitie te omlijnen en een internationale bibliografie op te stellen.

Interview

Gesprek tussen ANNE-CLAIRE SCHMITZ, JOANNA ZIELIŃSKA en CÉLINE GILLAIN

18 Oct 2023

Hoe kunnen we bewust met onze aandacht omgaan in een oververzadigde en steeds luider wordende wereld? Dat is de vraag die ANTENA bezighoudt tijdens een jaarprogramma dat focust op ‘luisteren’, ontwikkeld door kunstenaar en muzikant Céline Gillain. Ze vertelt erover in een gesprek met de Superhost-curatoren.

Report

Conference Report | Engaged Visuality | Rome 7-8 July 2022

2 Nov 2022

This conference took place on 7-8 July 2022 at the Academia Belgica and at the Università degli Studi ‘La Sapienza’ of Rome and was organized by Maria Elena Minuto (ULiège; KU Leuven) and Jan De Vree (M HKA Museum, Antwerp) on 7–8 July 2022.


Collectie

Bekijk alles

Publicatie

Nu in de M HKA shop – Love Is Forever, Isn’t It?

3 Apr 2024

Met de publicatie Love Is Forever, Isn’t It? werpt het M HKA nieuw licht op de praktijk van Dorothy Iannone. Het gaat dieper in op Iannone’s eigenzinnige kijk op performativiteit en transdisciplinariteit en op haar unieke denkwijze en beeldtaal met betrekking tot feminisme en vrouwelijke seksualiteit.

Artikel

Naar een uniforme registratie voor hedendaagse kunst

27 Mar 2024

Een diversiteit aan vormen en materialen kenmerkt de hedendaagse kunst. Musea worden geconfronteerd met veranderende installaties die het dagelijks behoud en beheer van de collectie in grote mate complex maken. Een goede registratie in het collectiebeheersysteem vormt het startpunt om een correcte bewaring en presentatie in de toekomst te garanderen.

Panamarenko

Prova Car van Panamarenko erkend als Vlaams topstuk, nu te zien in het M HKA tijdens de presentatie Transport

8 Dec 2023

De Vlaamse overheid voegde Prova Car (1967) van Panamarenko, uit de collectie van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), toe aan de Vlaamse Topstukkenlijst en erkent daarmee dat deze poëtische vertaling van een Formule 1-wagen zeldzaam en onmisbaar is. Panamarenko wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische beeldende kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Terugblik

‘Museum Spelen’: een geslaagd experiment

19 Oct 2023

Zelden kreeg het M HKA zoveel kinderen over de vloer. In de interactieve zomertentoonstelling ‘Museum Spelen’ konden kinderen kunstwerken bekijken, aanraken en er zelfs mee spelen. De expo werd samengesteld door leerlingen van het vierde leerjaar in samenwerking met curator Marc Verstappen van kunstenhuis De Studio. Christine Lambrechts (collectiebeheer) en Sofie Gregoor (bemiddeling) blikken terug op een bijzonder project. M HKA muze

Bekijk alles

M HKA shop

(Ta)Rot, een serie van 27 kaarten van Dorothy Iannone

19 Dec 2023

In de M HKA shop verkrijgbaar: een set van 27 dubbelzijdige kaarten gebaseerd op 54 originele tekeningen uit 1968/69 van Dorothy Iannone. Voor dit werk liet ze zich inspireren door het leven van Dieter Roth, haar geliefde en muze. Wat resulteerde in liefdevolle, expliciete taferelen, waarmee je een lezing kan doen.

Artikel

M HKA TIPT: ZOMERLECTUUR

20 Jul 2023

Wie verkoeling zoekt weet dat een museumzaal ideaal vertoeven is. Wil je daarentegen je geest fris houden, een zomer lang? Neem een duik in onze lectuurtips en vraag bij een volgend bezoek eentje van het schap in de M HKA shop.

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: EEN HELE DAG KUNST OP KINDERMAAT

16 Nov 2021

Hoera! Kunstendag voor Kinderen komt eraan! En nog wel de tiende editie. Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen zetten op deze derde zondag van november hun deuren wijd open voor kinderen tot 12 jaar. De hele dag kunnen kinderen proeven van theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur en beeldende kunst (of een combinatie ervan). Ook in het M HKA.

Getuigenis

Met vier kunstenaars naar de ziekenhuisschool

19 Jun 2020

Voor het vijfde jaar op rij slaat het M HKA de handen in elkaar met De Leerexpert Ziekenhuisschool, een kleuter-, lagere- en secundaire school voor kinderen die zijn opgenomen in de pediatrie of het revalidatiecentrum van een ziekenhuis. Een uitstap naar het toneel of een museum zit er voor deze kinderen helaas niet in. Hier komt het M HKA in het verhaal!