Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Centrum voor Kunstarchieven Vlaanderen

Zorg voor kunstarchieven

Beeldende kunstarchieven en nalatenschappen behoren tot ons cultureel erfgoed. Ze worden echter her en der bewaard en zijn vaak niet of maar gedeeltelijk ontsloten. Het is onder meer daarom noodzakelijk dat er afzonderlijke aandacht is voor behoud, beheer en structurering van beeldende kunstarchieven en nalatenschappen.

Het Centrum voor Kunstarchieven, kortweg CKV, legt zich toe op de zorg voor kunstarchieven in Vlaanderen. CKV is een centrale hub voor de gedistribueerde zorg voor kunstarchieven en nalatenschappen. Het is een operationeel autonome organisatie binnen het Muhka, gericht op het behoud, de duurzame publieke ontsluiting en werkzame veldvorming van beeldende kunstarchieven in openbaar en privaat beheer.

Het Centrum richt zich op archiefvormers uit het brede veld van de hedendaagse beeldende kunst: onder meer kunstenaars, kunstenaarscollectieven, galerieën, kunsthallen, curatoren, verzamelaars, kunstcritici en kunstorganisaties. Om dit veld goed te bedienen hanteert CKV een gedistribueerd model, waarin bewaring, zorg, betekenisgeving en brede ontsluiting in belangrijke mate decentraal gebeuren.

Meer lezen over CKV op ckv.muhka.be