Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

M HKA Uncensored. 75 jaar Universele Rechten van de Mens

Andere

10 dec 2023

Op zondag 10 december vieren we dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens al 75 jaar richting geeft. Kom er in ons museum over nadenken, praten en luisteren. Onze deur staat open.

Artikel 19, Universele Rechten van de Mens: Eenieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.

Censuur is de praktijk van het belemmeren of verbieden van het publiceren van informatie. Ze kan zowel vóór (preventieve censuur) als na (repressieve censuur) een publicatie worden toegepast. Ze komt in verschillende vormen voor: zo is er politieke, juridische, religieuze, sociale en economische censuur. Censuur kan door een overheid of groep worden gebruikt om informatie achter te houden, de vrijheid van meningsuiting te beperken, de ontwikkeling van een samenleving tegen te houden, een politieke situatie in stand te houden, of te streven naar een homogeen beeld van de samenleving.

GRATIS ACTIVITEITEN

WANDELGESPREK: 14:00 – 15:00

Dorothy Iannone speelde begin jaren 1960 een belangrijke rol bij het opheffen van de censuur op boeken van Henry Miller in de Verenigde Staten. Omwille van haar erotische beeldtaal waarmee ze op gepassioneerde wijze haar intieme vriendschappen en relaties met kunstenaars en geliefden verbeeldt kreeg Iannone tijdens haar latere carrière met heel wat censuur te maken, al was dat ironisch genoeg net datgene wat ze met haar werk wilde aankaarten.

HET SALON: 14:00 – 16:00

Hoe bloot is té bloot? Moeten we met alles en iedereen kunnen lachen? Bepaal zelf de grenzen tijdens collage-opdrachten in ons Salon.

IN DE LEESZAAL: DOORLOPEND TE BEZICHTIGEN

Universele verklaring van de rechten van de mens

Universal Declaration of Human Rights approved by the General Assembly of the United Nations, Paris, 10 December, 1948

In de M HKA-tentoonstelling Monoculture – Een recent verhaal toonden we dit exemplaar van de UVRM reeds, en op deze gelegenheid opnieuw.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd op 10 december 1948 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De resolutie van 30 artikels is juridisch niet bindend maar vormt een belangrijke basis voor internationale verdragen, economische overdrachten, regionale mensenrechteninstrumenten, nationale constituties en -wetten. Van de 58 VN-leden in 1948 stemden 48 landen voor de aanvaarding van de verklaring, de overige landen onthielden zich, waaronder Polen, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika en de USSR. Tijdens het ontwerpproces waren veel Aziatische en Afrikaanse landen kolonies van landen die actief deelnamen aan de uitwerking van de verklaring. Als gevolg vonden velen dat de stem van de kolonisator vervat zit de UVRM, maar niet die van de gekoloniseerde. Het zogenaamde universele karakter van de verklaring wordt al sinds haar ontstaan in vraag gesteld.

Toon Tersas – Hoe de kulturele revolutie in zijn werk gaat

Met Hoe de kulturele revolutie in zijn werk gaat opent Tersas een boekje over de bloedige Culturele Revolutie van Mao Zedong in China. Vanaf 1966 roept Mao op om vertegenwoordigers van de bourgeoisie te vervolgen. Die zouden te vinden zijn in de politiek, het onderwijs en de culturele sector. Kortom, iedereen met een andere mening, en dan vooral mensen die in staat zijn zulke mening te verspreiden, moest monddood gemaakt worden. Deze extreme vorm van censuur is kenmerkend voor alle totalitaire regimes. Aan de vooravond van de opening van A Story of the Image: Old & New Masters From Antwerp in 2009 – een ambitieus project in het Shanghai Art Museum met werken uit de collecties van het KMSKA, Museum Plantin-Moretus en het M HKA – werd het werk Hoe de kulturele revolutie in zijn werk gaat uit de tentoonstelling verwijderd, een daad van censuur waar weinig ruchtbaarheid aan werd gegeven.

BETALENDE ACTIVITEITEN

DE CINEMA – 17:15

My Beautiful Laundrette – Stephen Frears – Vk 1986 – 93′

In dialoog met de overzichtstentoonstelling Love Is Forever Isn’t It? van Dorothy Iannone in het M HKA (6 okt. ’23 – 21 jan. ‘24) vertonen we in DE CINEMA enkele films die aansluiten bij de reeks standbeelden MOVIE PEOPLE. Iannone liet zich inspireren door films met onvoorwaardelijke, maar noodlottige liefdes in de hoofdrol.

Engeland jaren 1980. Een rijke ‘Paki’ en een kansarme Brit beginnen samen, terwijl er om hen heen allerlei raciale, politieke en ideologische spanningen merkbaar zijn, een wasserette én een relatie.

De problemen blijven niet uit: de Brit wordt noch door de Pakistaanse gemeenschap geaccepteerd, noch door zijn vroegere racistische vrienden. Opgezet als bescheiden tv-film groeide MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE uit tot een grote internationale hit en een van de sleutelfilms van de jaren 80.