Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Bie Jambé — Repeat ON Reverse ON Repeat OFF Reverse OFF (Hugo Roelandtprijs 2023)

27 jun - 4 aug 2024

Repeat ON Reverse ON Repeat OFF Reverse OFF is een video-installatie van Bie Jambé. De kunstenaar ontwikkelde het werk voor haar Master Beeldende Kunst/Kostuumontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. In Repeat ON Reverse ON Repeat OFF Reverse OFF onderzoekt Jambé haar herinneringen aan dwanghandelingen die ze als kind uitvoerde.

Die compulsieve handelingen en de emoties die ermee gepaard gaan, omschrijft ze als volgt: “Het onmogelijke: het loslaten van controle. Ik wil slapen maar blijf het cijfer 6 herhalen – aan de kraan, de deur, de trap, de kasten, de spiegel, het plafond. De klok tikt verder en ik ben druk in de weer met schijnbaar nutteloze bewegingen. Een huiselijke omgeving die als warm aanvoelt en dan toch niet. Soms grimmig en levensgevaarlijk, overstroomd met angst sluip je het huis door. Alles komt goed, alles komt goed, alles komt goed. Nooit juist, nooit juist genoeg, zelfs de ene keer dat het bijna juist voelde, moest het nog een keer.”

Als kunstenaar zoekt ze naar een performatieve vorm om die gevoelens van controle, eenzaamheid en obsessie te vertalen. Dat resulteert in videowerk waarbij ze zelf het camerastandpunt bepaalt en zelfontworpen kostuums gebruikt in solo performances op specifieke locaties. Vaak is het niet zichtbaar dat iemand worstelt met dwangmatige handelingen of gedachten, omdat die persoon allerlei manieren vindt om ze te verbergen. In dit werk worden ze niet weggestopt. Bie plaatst haar repetitieve acties bewust in de publieke ruimte: een frisgroene wei.

Over INBOX

De vijfde verdieping van het M HKA is voorbehouden voor bevlogen denkers en doeners. INBOX is een dynamische ruimte die toont wat vandaag leeft binnen de kunsten. Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe invulling, van installatie tot performance of discussie. De toegang is gratis.

Ontdek alle INBOX-presentaties >