Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Jim Shaw — The Ties That Bind (De banden die verbinden)

9 feb - 19 mei 2024

Het M HKA presenteert een grote solotentoonstelling van een van de meest invloedrijke levende kunstenaars uit de Verenigde Staten: Jim Shaw. Zijn eigenzinnige beeldtaal is doorspekt met referenties uit de Amerikaanse populaire cultuur. De laatste decennia onthult zijn oeuvre meer dan ooit de groeiende frictie tussen conservatieve en progressieve denkkaders. The Ties That Bind belicht de kernmotieven uit Shaws praktijk, en brengt zijn recent werk onder de aandacht, naast een selectie historische werken. 

Jim Shaw in front of the Thrift Store Paintings, 1970 – ongoing, Private Collection Brussels/Praz-Delavallade Gallery

Sinds de late jaren 1970 bouwt Jim Shaw aan een complex en spannend oeuvre dat bestaat uit foto’s, tekeningen, sculpturen, schilderijen, installaties, films en muzikale performances. Populaire vormen van cultuur zoals stripverhalen, Hollywoodfilms en karikaturen maken een essentieel onderdeel uit van zijn werk, net zoals religie, volksgeloof, vrijetijdscultuur en amateurkunsten. Zijn diepgaand kritisch onderzoek naar de manier waarop we waarden en overtuigingen construeren, gaat samen met een onuitputtelijk rijke beeldtaal.

De tentoonstelling The Ties That Bind onderzoekt een artistieke praktijk die al vijf decennia lang de transformatie van het Amerikaanse culturele en politieke klimaat niet alleen volgt, maar ook lijkt te anticiperen. Als geen ander verkent Jim Shaw de structuur van verschillende waardensystemen die de samenleving bepalen door te duiken in de universa van politiek, Hollywood-industrie, amateurkunst en zijn eigen dromen. Voor het eerst wordt Shaws werk van de afgelopen tien jaar op grote schaal getoond in een eerste Belgische solotentoonstelling. De internationaal gerenommeerde cultkunstenaar werkt actief mee aan de tentoonstelling, en creëert bovendien een nieuw grootschalig audiovisueel werk voor het M HKA.

The Ties That Bind presenteert zich als een fictieve, maar tastbare omgeving, als een hallucinatie waarin de aanwezigheid van pijlers van westerse waardenkaders wijst op ons eigen denken, maar ook op de ruimte die kan ontstaan voor een heronderhandeling van deze dominante waarden.”
– Anne-Claire Schmitz, curator van de expo

De tentoonstelling presenteert tekeningen, schilderijen en foto’s van Jim Shaw naast grote immersieve installaties die de kernmotieven van de kunstenaar uitlichten. Kapsels en pruiken, mannelijke figuren (waaronder ook zelfportretten) of huishoudapparaten: het zijn thema’s waar Shaw doorheen zijn carrière bijna obsessief naar terugkeert. Zo toont het M HKA The Wig Museum (2017), een soort museum binnen het museum, waarin een verzameling pruiken van allerlei historische machtsfiguren (zoals een Franse aristocraat of een Britse rechter) wordt tentoongesteld. Daarnaast worden ruim 145 studie tekeningen (Study Drawings) (2013-2023) gepresenteerd die een overzicht geven van het mentale landschap van de kunstenaar. Het M HKA ondersteunt de Shaw ook bij de ontwikkeling van The Electronic Monster and Thirteen Ghosts (2024), een grootschalige nieuwe audiovisuele productie.

The Ties That Bind dompelt je onder in de allegorische wereld van Jim Shaw, waarin traditie en vernieuwing, popcultuur en politiek, maatschappijkritiek en humor met elkaar zijn verweven.

Dank aan de spelers van de Nationale Loterij; dankzij hen steunt de Nationale Loterij de tentoonstelling Jim Shaw – The Ties that Bind.