Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Afterall

“Het driemaandelijkse mediatijdschrift AS, dat reeds sinds 1978 bestond– en tot 1999 Andere Sinema heette – vormde het vlaggenschip van de verschillende reflexieve activiteiten die het Muhka ambieerde. AS wou een platform en laboratorium zijn voor de ontwikkeling van een kritisch discours met betrekking tot de hedendaagse beeldcultuur en bestreek daarmee niet alleen het traditionele terrein van film, video, televisie en beeldende kunst, maar ook het brede veld van de visuele technologieën en beeldvormingen die de ‘verbeelding’ van de samenleving als geheel mogelijk maken.”

In september 2007 verscheen het allerlaatste nummer van AS. Het Muhka, dat AS sinds 2003 uitgaf, liet het tijdschrift toen fusioneren met het Engelse tijdschrift Afterall, dat in 1998 werd opgericht.

Sindsdien is het Muhka mede-uitgever van het zesmaandelijkse internationale kunsttijdschrift Afterall, dat in 1999, dit najaar exact tien jaar geleden, door curator Charles Esche en kunstenaar Mark Lewis in London werd opgericht. “A Journal of Art, Context and Enquiry” luidt de handzame omschrijving, en het daarin weerklinkende enthousiasme voor onderzoek en bevraging sluit naadloos aan bij de kritische kunstvisie die het Muhka sinds lange tijd aankleeft.

De ruggengraat van elk Afterall-nummer zijn telkens de monografische essays – twee teksten gewijd aan het werk van vier kunstenaars per nummer; recent werden zo onder meer Lawrence Abu Hamdan, Jill Magid, Otobong Nkanga en ook Panamarenko belicht. Elke uitgave bevat ook twee lijvige essays en een drietal specifiek kunst- en cultuurhistorische beschouwingen die het nodige tegenwicht bieden voor die monografische focus – de individuele artistieke praktijk als het centrale principe van het hedendaagse kunstlandschap. In deze essays, die een breed gamma aan onderwerpen bestrijken, schept Afterall ruimte voor een reflexieve benadering van de hedendaagse beeldcultuur in het algemeen.

Bezoek www.afterall.org