Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Geniet een dagje op het Zuid

Voor veel Antwerpenaren is het Zuid de mooiste wijk van ’t Stad. Terecht natuurlijk: in deze trendy buurt komt alles samen. Internationale topmusea naast verrassende boetiekjes en hippe restaurants. Hedendaagse architectuur naast historische panden met art nouveau. Zoveel te zien: maak van je bezoek aan het M HKA een volledig dagje Zuid!

Spectaculaire Nieuw Zuid

De spectaculaire nieuwbouw van het Nieuw Zuid onderstreept het vernieuwende karakter van de wijk. De stadsuitbreiding is nog in volle ontwikkeling maar de twee bekendste Antwerpse galeries zijn er alvast naartoe verhuisd. De Tim Van Laere Gallery vertegenwoordigt grote namen zoals Rinus Van de Velde, Dennis Tyfus, Franz West en Kati Heck. Bij Gallery Sofie Van de Velde vind je kunst van o.a. Folkert de Jong, Max Pinckers, Charline Tyberghien en Guy Mees.

Chillen in het Zuidpark

Ook Antwerpen heeft zijn eigen Central Park! Het Zuidpark is dan wel iets kleiner dan dat van New York, maar volgens de Sinjoren net zo aangenaam. Wandelpaadjes langs hoge kleurrijke planten, verleidelijke speeltuintjes met zitbanken om te chillen, en veel open ruimte voor gezellige stadsevents. Ook handig: in de grote ondergrondse parking onder het plein heb je altijd voldoende parkeerruimte. 

Drie topmusea bij elkaar

Niet alleen M HKA bepaalt het artistieke karakter van de wijk. Dichtbij vind je het museum voor fotografie FOMU met werk van grote fotografen en hedendaagse kunstenaars. Iets verderop blinkt het in 2022 heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Een must-see voor liefhebbers van Peter Paul Rubens, Jan van Eyck, Pieter Bruegel de Oude, Anthony van Dyck e.a.

Verborgen art nouveau

Verspreid over de wijk vind je geklasseerde panden met prachtige art nouveau. Iconisch is ’t Bootje, net achter het KMSKA. Een grappig balkon in de vorm van een sierlijk schip dat zomaar uit de gevel van een geklasseerd hoekpand komt gevaren. Ook het beschermde Liberaal Volkshuis ‘Help U Zelve’ in de Volkstraat, is een uniek staaltje art nouveau.

Fotogeniek Justitiepaleis

In het Justitiepaleis moet je best niet binnen zijn. Maar van buiten loont dit opmerkelijke gebouw uit 2006 wel de moeite. Vandaag blijft het ontwerp voor velen omstreden. Voorstanders herkennen in de opstekende vleugeldaken een poëtisch Vlinderpaleis, tegenstanders foeteren over omgekeerde frietzakken. Wat je er ook van denkt, het lichtspel van de daken levert altijd mooie foto’s op.

Shoppen in oude en nieuwe boetieken

Het Zuid is ook een heerlijke wijk om te shoppen. Langs het Zuidpark, over de Volkstraat en in de Nationalestraat vind je alle soorten boetieken voor interieur, mode en design. De paralelle Kloosterstraat staat bekend om de vele antiquairs. Maar je stoot er ook op andere schatten: van lampen en tapijten tot zelfs de meest kitscherige kerstdecoratie!

Hippe resto’s en trendy cafés

Misschien staat het Zuid nog het meest bekend om haar bruisende horecaleven. Hippe restaurantjes en trendy cafés naar keuze! Goeie bakkers, lekkere koffiezaken en aangename plekjes voor een zoete zonde: je vindt ze hier allemaal. Wil je ontbijten, lunchen of dineren? Op het Zuid zal je niet snel honger lijden.

Vernieuwde Scheldekaaien

Tijd om even te ontsnappen uit alle drukte? Dan is een wandeling op de vernieuwde Scheldekaaien een dikke aanrader. De opgehoogde kaaien geven een mooi uitzicht over de brede rivier, zeker ‘s avonds. Langs de waterkant is het heerlijk om gitaar te spelen bij zonsondergang. Het is ook een magische plek om je dagje Zuid, na je bezoek aan het M HKA, in alle rust af te sluiten.

Avant-gardewandeling

Wil je graag het Zuid ontdekken onder begeleiding van een gepassioneerd gids? Schrijf je dan in voor onze Avant-gardewandeling. Tijdens deze wandeling ontdek je verleden, heden en toekomst van het M HKA en de bruisende buurt waarin het zich bevindt. De heraanleg van het Zuidpark en de kaaien, de heropening van het KMSKA en binnenkort een nieuw M HKA op de plaats van het huidige Hof van Beroep: het Zuid is een buurt in beweging. Dat is nu zo, maar dat was vroeger ook al zo.

Lees meer over deze gegidste wandeling >