Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

De Stadscollectie: In/zicht

17 mei 2024 - 12 jan 2025

De Stadscollectie Antwerpen is een levendig eerbetoon aan de kunstenaars die de stad Antwerpen kleur geven. Van opkomend talent tot gevestigde namen, deze collectie belicht lokale creativiteit, maar ook de wereldwijde invloed van de Antwerpse kunstscene.

De collectiepresentatie In/zicht

Antwerpen staat alom bekend om haar hedendaagse kunstscene. Met kunstenaars, galerieën en artistieke initiatieven die internationaal weerklank vinden is de stad al vele jaren een aantrekkingspool voor kunstenaars uit de hele wereld.

Met de collectiepresentatie De Stadscollectie Antwerpen: In/zicht belicht het Muhka kunstenaars die worden beschouwd als belangrijke referenties, met specifieke aandacht voor diegenen die een prominente rol spelen binnen de Antwerpse galerijwereld. Als bemiddelaars tussen de lokale en internationale scène hebben galerijen altijd een belangrijke rol gespeeld in de avant-garde ontwikkelingen van het culturele landschap van de stad. In de havenstad Antwerpen is het internationale altijd een lokale realiteit geweest. Dat wordt weerspiegeld in de diversiteit van de deelnemende kunstenaars.

In/zicht viert het unieke karakter van Antwerpen als centrum van hedendaagse kunst. De presentatie ontvouwt zich in de loop van het jaar en brengt de caleidoscopische verscheidenheid aan kunstwerken uit de Stadscollectie Antwerpen samen. De presentatie vertrekt vanuit de collectievleugel om uit te waaieren over de rest van het museum.

Een presentatie met werken van onder andere: Nel Aerts, Özge Akarsu, Moataz Alqaissy, Vered Ben-Kiki, Marcel Broodthaers, Ignace Cami, Fia Cielen, Winnie Claessens, Kasper De Vos, Sam Druant, Bendt Eyckermans, Pélagie Gbaguidi, Daan Gielis, Ann Veronica Janssens, Jaffa Lam, Martin Margiela, Viktor Mattsson, Jonathan Meese, Hana Miletić, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Panamarenko, Margaret Salmon, Subin Son, Walter Swennen, Adrien Tirtiaux, Charline Tyberghein, Leendert van Accoleyen, Philippe Van Wolputte, Mathieu Verhaeghe, Marthe Wéry, Stephen Willats, Guy Woueté en Cindy Wright.

Met dank aan galerijen: Annie Gentils Gallery, Axel Vervoordt Gallery, Base-Alpha Gallery, DMW Gallery, Fred&Ferry, Galerie Geukens & De Vil, Galerie Jamar, Gallery Sofie Van de Velde,  Keteleer Gallery, Micheline Szwajcer Galerie, Office Baroque, Otty Park, Pizza Gallery, PLUS-ONE Gallery, Shoobil Gallery, Tim Van Laere Gallery, Zeno X Gallery.

In/Zicht opent samen met de 10e editie van Antwerp Art Weekend en viert het unieke karakter van Antwerpen als centrum voor hedendaagse kunst. De presentatie ontvouwt zich in de loop van het jaar en brengt de caleidoscopische verscheidenheid aan kunstwerken uit De Stadscollectie Antwerpen samen.

Een stadscollectie voor Antwerpen

Het Muhka startte in 2021 op vraag van de stad Antwerpen met De Stadscollectie Antwerpen, een dynamische verzameling hedendaagse beeldende kunst. Het Muhka adviseert de stad Antwerpen om werken van lokale en internationale kunstenaars te verwerven met de focus op gerichte historische inhaalbewegingen, jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen en werken, en sleutelkunstenaars van de Antwerpse galerijen.

De collectie groeit voortdurend door middel van jaarlijkse aankopen die langdurig in bruikleen blijven bij het Muhka. Met De Stadscollectie steunt Antwerpen niet enkel de galerijen en het Muhka maar ook de kunstenaars die hun werk in een internationale context opgenomen zien worden.

Wie graag in de diepte duikt kan terecht op antwerpenstadscollectie.ensembles.org, waar je een schat aan informatie vindt over De Stadscollectie en de collectiepresentatie In/zicht.

De Stadscollectie Antwerpen: In/zicht in het M HKA
De Stadscollectie Antwerpen: In/zicht in het M HKA