Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Edith Dekyndt — Chronologie van tranen

20 jan - 5 mei 2024

De kunstwerken van Edith Dekyndt reflecteren op de vitaliteit van materie en de vluchtigheid van natuurlijke fenomenen. Haar diep intuïtieve creatieve methode is gebaseerd op experimenten met een open einde, waarbij verandering de enige constante is. Dekyndt focust op dat wat elementair is, en richt onze aandacht op wat vaak uit het zicht blijft. Ze trekt daarbij de toereikendheid van onze waarneming in twijfel.

De installatie Chronology of Tears (2014) bestaat uit drie onderling verbonden elementen. De diaprojectie Static Light laat elektromagnetische vonken zien die oplichten in het donker, veroorzaakt door de actieve beweging van een wollen deken. De video Svalbard toont de actie, en laadt de ruimte op met het geluid van statische elektriciteit. Hij werd gefilmd in de Noorse Spitsbergen-archipel en illustreert Dekyndts neiging om zich te laten inspireren door de geest van de plekken die ze verkent tijdens haar uitgebreide reizen. Door de unieke meteorologische omstandigheden is het Noordpoolgebied een perfecte omgeving om zo’n elektromagnetische krachten te observeren, waaronder ook het betoverend fenomeen van het noorderlicht.

Het deken dat in het experiment werd gebruikt tenslotte, maakt de installatie compleet. Na haar experiment bedekte Dekyndt het deken aan één kant met een fijne laag koper – een zeer kneedbaar metaal met een hoge thermische en elektrische geleidbaarheid. De zachte textuur van de stof contrasteert met de metaalglans van het koper, waardoor het huiselijke object sculpturale eigenschappen krijgt. Glinsterend in de duisternis, alsof het deken het licht van de projectie bijeenbrengt, lijkt het bewegingloos, en toch niet compleet inert. Chronologie van tranen nodigt ons uit om ons op een nieuwe manier af te stemmen op de materiële samenstelling van de wereld, en zet zo aan tot een dieper bewustzijn van onderling afhankelijke relaties en voortdurende uitwisselingen, overal om ons heen.

Edith Dekyndt (1960, Ieper) woont en werkt in Brussel en Berlijn. Ze studeerde Visuele Communicatie aan E.T.H. in Saint-Ghislain en behaalde een Master in de Beeldende Kunsten aan de Académie des Beaux Arts in Bergen.  Talrijke musea, instellingen en galeries wijdden solotentoonstellingen aan haar werk, waaronder Galerie Greta Meert in Brussel; Bourse de Commerce – Pinault Collection in Parijs; de Hamburger Kunsthalle; WIELS in Brussel; en de 57ste ed. van de Biënnale van Venetië.