Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Maika Garnica – From Bow to Ear – De Stadscollectie Antwerpen

From Bow to Ear is een installatie die bestaat uit keramische instrumenten, gepresenteerd tussen vijf bogen die de ruimte afbakenen. Dit werk van Maika Garnica maakt deel uit van De Stadscollectie, een nieuwe collectie hedendaagse kunst van de stad Antwerpen, in beheer bij het M HKA. De collectie focust op werk van jonge Antwerpse kunstenaars, een nieuwe lichting hedendaagse meesters zeg maar.

Maika Garnica (°1992, Dendermonde) woont en werkt in Antwerpen, waar ze ook haar master behaalt aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in 2015. Ze vertrekt in haar werk vanuit de relatie tussen omgeving, toeschouwer en kunstenaar. In haar keramische sculpturen en klankobjecten integreert Garnica een performance component door de objecten te activeren. Zo bestudeert ze de complexe band tussen vorm en medium, en wordt klank bijna zichtbaar gemaakt.

In From Bow to Ear worden de keramische instrumenten versterkt door contactmicrofoons, waarmee Garnica ze tot leven kan brengen door er met haar aanraking klank uit te wrijven of in te blazen. De klanken overlappen en gaan een eigen bestaan leiden. Wat eens een statische sculptuur was, wordt een dynamische klankervaring die de volledige ruimte inpalmt.

Maika Garnica, From Bow to Ear, 2020, Collectie: Eigendom stad Antwerpen, in langdurige bruikleen in M HKA

Gerelateerde artikels

Visitor review

A visitor's perspective | Lars von Trier — Melancholia: The Diamond

6 Mar 2019

1:17

Om de essentie van zijn in 2011 uitgebrachte film Melancholia te herarticuleren, liet von Trier een zeldzame tweelingdiamant – twee stenen die honderden miljoenen jaren geleden met elkaar zijn vergroeid – op ambigue wijze slijpen: niet ruw maar ook niet afgewerkt met gepolijste oppervlakken zoals de diamantindustrie vereist. Voor zover we weten, is dit de enige diamant van deze grootte (ongeveer 12 karaat) die eerder in een denkvorm dan in een draagbaar kunstwerk is verwerkt. Hij kan niet in een ring of broche gemonteerd worden; hij kan alleen vastgehouden en om en om gedraaid worden door een toeschouwer die zijn zorgvuldig gekalibreerde onregelmatigheden inspecteert.

About the work

Alain Ayers | 'The Distance Between Here & Now'

2 Aug 2019

00:54

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA. Alain Ayers spreekt over zijn kunstwerk 'The Distance Between Here & Now'.

About the exhibition

AMBERES - Roberto Bolaño's 'Antwerpen'

15 Jun 2019

1:31

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA.

About the work

Bart Prinsen | 'Convergentiepunt'

1 Jul 2019

00:53

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA. Bart Prinsen spreekt over zijn kunstwerk Convergentiepunt (Point of Convergence).