Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Otobong Nkanga – Lippenstift en Gasmaskers – De Stadscollectie Antwerpen

Een werk dat de titel The Accumulator draagt doet vermoeden dat niet alleen de uitvoering ervan maar ook het idee erachter meerlagig is. In deze video ontrafelt Otobong Nkanga een voor een de betekenislagen van haar schilderij, dat deel uitmaakt van De Stadscollectie, een nieuwe collectie hedendaagse kunst dat M HKA samen met de stad Antwerpen uitbouwt. De Stadscollectie wil niet alleen een divers en internationaal hedendaags kunstpatrimonium opbouwen, maar bovenal kunstenaars die met Antwerpen verbonden zijn, waarderen en ondersteunen.

Otobong Nkanga (°1974, Kano, Nigeria) volgde studies aan de Obafemi Awolowo Universiteit in Ile-Ife, Nigeria, de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, Frankrijk, en behaalde haar master in de performance kunst aan DasArts, Nederland. Sinds 2007 woont en werkt ze in Antwerpen. Nkanga’s tekeningen, installaties, foto’s, sculpturen, wandtapijten, gedichten en performances onderzoeken de menselijke relatie met onze omgeving. Zo belicht ze de impact van menselijke ingrepen in de natuur en werpt daarbij een kritische blik op onze omgang met grondstoffen.

Otobong Nkanga, ‘The Accumulator’, 2021, Collectie: Eigendom Stad Antwerpen, in langdurige bruikleen M HKA

The Accumulator wordt getoond in de presentatie Lippenstift en Gasmaskers, die loopt tot en met 18 april 2021, en werk toont van Nel Aerts, Els Dietvorst, Bendt Eyckermans, Maika Garnica, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Perry Roberts, Adrien Tirtiaux, Charline Tyberghein, Philippe Van Wolputte, Mathieu Verhaeghe, Guy Woueté en Cindy Wright.


Gerelateerde artikels

Visitor review

A visitor's perspective | Lars von Trier — Melancholia: The Diamond

6 Mar 2019

1:17

Om de essentie van zijn in 2011 uitgebrachte film Melancholia te herarticuleren, liet von Trier een zeldzame tweelingdiamant – twee stenen die honderden miljoenen jaren geleden met elkaar zijn vergroeid – op ambigue wijze slijpen: niet ruw maar ook niet afgewerkt met gepolijste oppervlakken zoals de diamantindustrie vereist. Voor zover we weten, is dit de enige diamant van deze grootte (ongeveer 12 karaat) die eerder in een denkvorm dan in een draagbaar kunstwerk is verwerkt. Hij kan niet in een ring of broche gemonteerd worden; hij kan alleen vastgehouden en om en om gedraaid worden door een toeschouwer die zijn zorgvuldig gekalibreerde onregelmatigheden inspecteert.

About the work

Alain Ayers | 'The Distance Between Here & Now'

2 Aug 2019

00:54

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA. Alain Ayers spreekt over zijn kunstwerk 'The Distance Between Here & Now'.

About the exhibition

AMBERES - Roberto Bolaño's 'Antwerpen'

15 Jun 2019

1:31

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA.

About the work

Bart Prinsen | 'Convergentiepunt'

1 Jul 2019

00:53

Een tentoonstelling geïnspireerd op een roman, een stad en een scène. Ontdek AMBERES – Roberto Bolaño’s 'Antwerpen' van 7 juni tot en met 15 september 2019 in het M HKA. Bart Prinsen spreekt over zijn kunstwerk Convergentiepunt (Point of Convergence).