Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Prova Car van Panamarenko erkend als Vlaams topstuk, nu te zien in het M HKA tijdens de presentatie Transport

De Vlaamse overheid voegde Prova Car (1967) van Panamarenko, uit de collectie van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), toe aan de Vlaamse Topstukkenlijst en erkent daarmee dat deze poëtische vertaling van een Formule 1-wagen zeldzaam en onmisbaar is. Panamarenko wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische beeldende kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw. Prova Car is een uniek sleutelwerk uit het vroege oeuvre van Panamarenko. Het M HKA toont dit kunstwerk nu in de presentatie Transport.

Prova Car een sleutelstuk uit het oeuvre van Panamarenko

Panamarenko bouwde spectaculaire en gesofisticeerde toestellen van een vreemde schoonheid en een aandoenlijke eenvoud, even speels als indrukwekkend, even misleidend als overtuigend. Deze tegenstrijdigheid is kenmerkend voor het oeuvre van de kunstenaar. Die tegenstrijdigheid is op opmerkelijke wijze in de wagen vervat. Terwijl de gestroomlijnde vormgeving voor een futuristische uitstraling zorgt, wordt elke illusie van deugdelijkheid ondermijnd door de nonchalante uitvoering en de afwijkende materiaalkeuze van de kunstenaar. Prova Car is geen performante bolide; de uiterlijke suggestie ervan is des te overtuigender.

““Ik ben geen wetenschapper, noch iemand die kunstvoorwerpen maakt. Het belangrijkste voor mij is dat er af en toe een soort poëzie schuilt in wat ik maak.””

Panamarenko

Prova Car nu te zien in de intieme presentatie Transport in het M HKA

Prova Car zal nog tot 7 januari 2024 te bewonderen zijn in Transport. Een intieme presentatie – die bovendien gratis te bezoeken is – die een kleine selectie transportgerelateerde objecten van Panamarenko uit de eigen collectie samenbrengt, waaronder de Zwitserse fiets, de duikboot Panama en het ruimtetuig Bing of the Ferro Lusto. Ook de recent verworven rugzakmotor Rugzakvlucht 4KW zal voor het eerst te zien zijn. Al deze werken getuigen van Panamarenko’s onuitputtelijke drang naar durf en avontuur.

“Rugzakvlucht 4KW werd aangekocht met middelen van de stad Antwerpen voor de Stadscollectie van het M HKA. De stad Antwerpen startte in 2021 met de uitbouw van een Stadscollectie Hedendaagse Kunst. De beeldende kunst wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het M HKA, dat de collectie samen met de stad verder uitbouwt en ontsluit voor het grote publiek. De volgende presentatie van de Stadscollectie is gepland voor de zomer van 2024.” aldus Jan De Vree, collectieverantwoordelijke in het M HKA.


Gerelateerde artikels

In memoriam

'10 dagen - 10 nachten', zo herdenkt M HKA Philippe Van Snick

1 Oct 2019

Het sleutelwerk '10 dagen - 10 nachten' van Philippe Van Snick maakt vanaf nu ook deel uit van onze permanente collectie. Op deze manier eren we de in juli 2019 overleden kunstenaar die het spanningsveld tussen minimalisme en kleur verhief in tijdloos werk.

Terugblik

‘Museum Spelen’: een geslaagd experiment

19 Oct 2023

Zelden kreeg het M HKA zoveel kinderen over de vloer. In de interactieve zomertentoonstelling ‘Museum Spelen’ konden kinderen kunstwerken bekijken, aanraken en er zelfs mee spelen. De expo werd samengesteld door leerlingen van het vierde leerjaar in samenwerking met curator Marc Verstappen van kunstenhuis De Studio. Christine Lambrechts (collectiebeheer) en Sofie Gregoor (bemiddeling) blikken terug op een bijzonder project. 

Update

‘Quand le Ciel Bas et Lourd’ van David Lamelas: Naar een duurzame reconstructie en verplaatsing van het kunstwerk

22 Mar 2021

In het kader van de renovatiewerken van het KMSKA werd vandaag het werk 'Quand le Ciel Bas et Lourd' van David Lamelas ontmanteld. Het M HKA werkt ijverig toe naar een toekomstige herlocatie en reconstructie van het kunstwerk.

nieuw museum

Antwerpen keurt plannen goed voor nieuwbouw Muhka

27 May 2024

De stad Antwerpen heeft het voorontwerp voor het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) goedgekeurd. De ambitie is een iconisch gebouw te realiseren dat de culturele kern van de wijk het Zuid versterkt en een verbinding vormt tussen de Scheldekaaien en de Gedempte Zuiderdokken.