Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Van Oostende tot Charleroi, van Maastricht tot Amsterdam: 52 kunst- en cultuurhuizen hijsen witte vlaggen voor vrede

In België en Nederland wapperen sinds vandaag meer dan 100 witte vlaggen van het Belgisch-Nederlands kunstcollectief Schscht. Met White Flag With Watermark stuurt Schscht een hoopvolle vredesboodschap uit. Samen vormen ze een iconische, grensoverschrijdende kunstinstallatie, maar vooral vormen ze een sterk beeld van hoop.

“Musea voor hedendaagse kunst zijn veilige plaatsen voor de ontmoeting van en met andere wereldbeelden. In tijden van polarisering, oorlogshitsigheid en ruziemakerij, lijkt dat soms een verloren droom. Welkom, witte vlag, signaal van het gesprek als kans om uit de loopgraven te geraken.”

Bart De Baere, directeur M HKA

De witte vlag als teken van vrede is bedekt met een lichtgrijs watermerk. Deze vlag duidt aan dat vrede niet vrij beschikbaar is. Net als stockbeelden met watermerk niet vrij verkrijgbaar zijn, is het watermerk hier een metafoor voor de tol van de vrede.

Deelnemende instellingen:

AB, Be-Part, BK6 / DURF2030, Blikfabriek, Bonnefanten, Bozar, BPS22, C-Mine, De Grote Post, De Roma, De Singel, De Studio, De Warande, Dordrechts Museum, Espace Censuré Protégé, Felix Art en Eco Museum, GLUON, Grand Curtius, KMSKA, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Koninklijke Stadsschouwburg Brugge, Kunstencentrum BUDA, Kunstenlab, Kunsthal Gent, Kursaal, La Boverie, LABIOMISTA, MErode, M HKA, MIMA, M Leuven, Moco Museum, Mudel, MU.Zee, Museum Dr. Guislain, Museum Helmond, Niffo Gallery / Recycle Studio, Noordbrabants Museum, Opera Ballet Antwerpen, Opera Ballet Gent, P/////AKT, PAK, S.M.A.K., STUK, Toneelhuis, Verbeke Foundation, Verzetsmuseum, VIERNULVIER, Warp, WIELS, WORM, Z33