Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

M HKA Museumnacht

Familie, Performance, Rondleiding

3 aug 2024, 19:00 - 01:00

Museumnacht in Antwerpen? Dan passeer je het M HKA. Simpelweg omdat we hier, naar traditie, creatief uit de hoek komen wat betreft de activiteiten, e.g. Workshop Meeuwen Schreeuwen op het dak. En dan heb je nog onze hoofdtentoonstelling Dierenleven, wat het geheel niet minder wild zal maken. Ontdek het programma en blijf vooral, zoals steeds, langer plakken dan verwacht. 

Ter info: Het museum is zaterdag 3 augustus geopend van 11:00 tot 16:00 voor een regulier bezoek. Vanaf 19:00 openen we de deuren voor iedereen met een geldig Museumnachtticket.

Live performance Spencer Clark
Psychedelische tunes in de tentoonstelling van Vedran Kopljar
21:00-22:00

Spencer Clark is een ‘recording artist’ die al twintig jaar tropische en occulte platen maakt. Met de invloedrijke Amerikaanse muzikant James Ferarro vormde hij begin jaren 2000 het duo The Skaters. Ondertussen bracht hij solo al 40 albums uit onder zijn imprint Pacific City Sound Visions. Door zijn eigen stem en keys te samplen tot nieuwe klankpaletten, creëert hij donkere en vindingrijke werelden. Tijdens Museumnacht brengt Clark live nieuwe muziek, geïnspireerd door de ‘gedetailleerde, maar troebele slijmuniversums’ in de schilderijen van Vedran Kopljar.

Ignace Cami: eetbare kunst
Proeven
19:30, 21:30

Ignace Cami vervaardigt met de hand uitgesneden koekplanken. Koekplanken kunnen worden teruggevoerd op een prechristelijk gebruik van offergaven, waarbij in de loop van de jaren het concrete offerdier werd vervangen door een in koek gebakken afbeelding ervan. Speciaal voor museumnacht laten we een lokale bakker speculoos bakken, die de kunstenaar zelf aan jullie uitdeelt. Zolang de voorraad strekt.

Uriburu’s groene water
19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23:30, 00:30

In 1968 gebruikte kunstenaar Nicolás Uriburu een onschadelijke biologische stof om de Canal Grande in Venetië groen te kleuren. Een krachtige oproep om vervuiling te stoppen en rivieren en oceanen te beschermen, inclusief de levens die er huizen. Vele kleuracties volgen, inclusief het water van het Bonapartedok in het jaar 1974, exact 50 jaar geleden. Als ode aan dit jubileum kleuren we om het uur kleine flesjes water groen. Zolang de voorraad strekt.

Dierlijke metamorfose
19:00–21:00

Uit jeugdsentiment of als vlucht van je hedendaagse zorgen: grime werkt voor jong en oud, al zeker als het in de vorm van een kunstwerk is. Je kan ook kleur bekennen of driften neerpennen op de kleurprenten van kunstenaar Ad Minoliti.

De vogelmarkt van Panamarenko
19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00, 00:00

Tijdens een demonstratie door een expert kom je te weten waarom Panamarenko een tiental jaar van zijn leven wijdde aan het maken van gerobotiseerde kippen: van het eerste idee tot het kleinste detail.

De Vogelmarkt van Panamarenko toont drie kippenrobots op een platform. Ze kaderen in zijn onderzoek naar de Archaeopterix, een uitgestorven vogel die hij beschouwt als ‘de oerkip’. “Mijn eerste idee was om die kippen volledig zelfbesturend te maken, maar het was heel lastig om die twaalf servomotoren allemaal te programmeren en die stapbewegingen perfect op elkaar afgesteld te krijgen. Dat is nochtans nodig want wij zijn ook voorgeprogrammeerd, he! Als we heel de tijd moesten nadenken bij elke stap die we zetten of bij alles wat we zeggen, zou het twee weken duren om een boterham te vragen!”

Relax, nachtdieren
19:00–01:00

Sluit je ogen en hoor nachtdieren ontwaken: krekels tjirpen en kikkers kwaken luid. Kruip in een tent om de rust te bewaren, hier maak je zelf geluid. Speciaal voor Museumnacht richten we een relaxruimte in om even tot rust te komen.

Meeuwen schreeuwen!
19:15–22:00

Meeuwen en hun geluid. Ze horen bij de kust. Al krijgen ze, vanwege het openpikken van vuilniszakken en hun gekrijs ook heel wat tegenwind. Daar wil het Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen (www.gullscreeching.eu) iets aan veranderen. Wie best schreeuwt wint! Wetenschapper Jan Seys en Europees kampioene 2020, Bregje Iding, nemen je verhalenderwijs mee naar meeuwenland, en oordelen of jij misschien wel de volgende kampioen wordt.

Brain₂Freeze (vegan ijs)
19:00–22:00

Zin in een late avondsnack? BRAIN₂FREEZE, ingenieur biochemie, zet zijn wetenschappelijke kennis in om vloeibaar stikstof (N₂) te gebruiken om ijs te maken. Met inclusiviteit voor ogen, kiest BRAIN₂FREEZE voor 100% plantaardige ingrediënten. Op die manier kan zelfs een veelvraat met een schoon geweten van ijs genieten, ongeacht dieetkeuzes of voedingsallergieën.

Sterrenkijken op het dak van het M HKA
21:00–00:00

Op het dakterras van het M HKA staat een Skyspace: een kubusvormige ruimte met één deuropening en een vierkant gat in het plafond. Door dat venster kan je de voorbijgaande wolken in alle stilte observeren, of voor deze unieke gelegenheid: de sterrenhemel. Zoek vanuit de Skyspace naar vallende sterren of gebruik een van de mobiele telescopen van Volkssterrenwacht Urania. Hun begeleiders gidsen je doorheen het heelal. De Skyspace is een installatie van James Turrell. Hij maakte illusionistische effecten die enige tijd vragen om ten volle te kunnen ervaren, en in die zin sluit zijn werk aan bij dat van Jef Verheyen. Allebei bieden ze vensters op het oneindige.

Deze activiteit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Check onze website op vrijdagmiddag 2 augustus om te weten of deze activiteit doorgaat.

Slam Poetry met Kibi’s Academy
20:00–21:00

Kibi’s Academy is een organisatie die jongeren warm maakt voor en begeleidt in alle facetten van performance en literatuur. Het M HKA is benieuwd naar de verwondering, het experiment en de creativiteit die ontstaan als deze jongeren worden blootgesteld aan hedendaagse kunst.

DJ ALL-MAN (ft. dieren)
22:00–01:00

DJ ALL-MAN, de gekke nostalgie-maestro, neemt je mee op een reis door de tijd met zijn harde beats en aanstekelijke dans-moves. Met een liefde voor entertainment en oorwurmen uit de jaren ’80, ‘90, ‘00 tot nu, doet hij dansen, dartelen en meezingen. Tijdens Museumnacht staan dieren klaar om zijn set over te nemen: kattengejank gegarandeerd!