Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Leeszaal met bibliotheek

Wil je meer weten over film of hedendaagse beeldende kunst? Ben je op zoek naar meer informatie over de kunstwerken die je in het museum ziet? Dan kan je terecht in de bibliotheek van het M HKA.

Handbibliotheek in de leeszaal

In de leeszaal op het gelijkvloers van het museum kan je snuisteren door de handbibliotheek van het M HKA. Hier vind je een alfabetisch overzicht van de publicaties van de 200 kernkunstenaars (van Marina Abramović tot Yang Fudong), een overzicht van de publicaties van het M HKA sinds de start in 1987 en een selectie theoretische boekmaterialen omtrent hedendaagse beeldcultuur en film.

De leeszaal met handbibliotheek is open tijdens de openingsuren van het museum. Toegang is gratis. Je hoeft vooraf niet te reserveren. Kom langs en neem plaats aan de grote leestafel.

Faciliteiten

  • Leestafel met plaats voor 20 personen, toegankelijk voor rolstoelgebruikers
  • iPads met toegang tot de digitale catalogi in ADLIB
  • Draadloze internetverbinding (wifi: M HKA Public)

De kunst- en filmbibliotheek van het M HKA

Daarnaast beschikt het M HKA over een kunstbibliotheek met meer dan 35.000 boeken en catalogi, 1.000 tijdschriftentitels met 25 lopende abonnementen en honderden documentatiemappen over individuele kunstenaars of collectieven. De bibliotheekcollectie groeit dagelijks aan en kijkt verder dan het gestandaardiseerde beeld van kunstwerken.

Verder is er ook een filmbibliotheek. Deze vormt de vertrekbasis voor alles wat zich roert met betrekking tot de kennisvorming en reflectie over film, video en nieuwe media. De collectie bevat 7.000 boeken en catalogi, documentatiemappen met persknipsels en 800 tijdschriftentitels (titels afkomstig uit 50 verschillende landen) en 41 lopende abonnementen.

De kunst- en filmbibliotheek vind je op de 2e verdieping van het museum. Open van dinsdag tot vrijdag, van 11 tot 17 uur. Enkel op afspraak. Maak vooraf een afspraak via bibliotheek@muhka.be of T 03 260 99 98.

Raadpleeg de online bibliotheekcatalogus:
http://adlib.muhka.be/kunst
http://adlib.muhka.be/film

M HKA documentatie- en onderzoekscentrum

Sinds 2002 volgt het M HKA een systematische praktijk van onderzoek en beeldvorming van de collectie. Parallel hieraan ontwikkelt het M HKA een historiografische visie – met centraal de vraag naar de internationale naoorlogse avant-garde – en een contextuele onderzoekspraktijk. Het M HKA verzamelt documentatie – en archiefmateriaal met essays, persknipsels, audiovisuele materialen en uitnodigingen.

Daarnaast is er een een sterke focus op artist books, artist catalogues, artist inserts, artist magazines en artist novels; boeken als drager van beelden, het boek of tijdschrift als object – en met objecten of kunst als roman maar ook ‘ephemera’ of ‘tussenwerken’. The Book Lovers onderzoeken op een systematische manier het fenomeen van artist novels. Vandaag is er een collectie van 400 titels samengebracht.

Faciliteiten
– Leestafel met plaats voor 10 personen
– Computer met toegang tot de digitale catalogi in ADLIB
– Fotokopieertoestel met scanner en usb-opslag (zwart-wit en kleur tot A3)
– Mogelijkheid voor het bekijken & beluisteren van video (VHS, Umatic, Betamax), dvd en cd-roms.
– Draadloze internetverbinding (wifi: M HKA Public)

Praktisch
3e verdieping / ingang via de kantoren
Wapenstraat z/n, 2000 Antwerpen
TEL 03 260 99 98
bibliotheek@muhka.be
www.muhka.be
Open op afspraak, woensdag en donderdag, van 9.30 tot 17 uur