Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Dit voorjaar in het M HKA

We verwelkomen Jim Shaw in het M HKA, een Amerikaanse cultkunstenaar die traditie en vernieuwing, popcultuur en politiek, maatschappijkritiek en humor met elkaar verweeft. Verder staan ecologie en esthetiek centraal, met presentaties en projecten van Viktor Brim, Willy De Sauter, Edith Dekyndt, Jef Verheyen en Antje Majewski. We nodigen je uit om samen te komen en elkaar te ontmoeten, op een van onze feesten, rondleidingen of lezingen.

Tentoonstellingen

Jim Shaw – The Ties That Bind

Een van de meest invloedrijke levende kunstenaars van de Verenigde Staten, komt naar België. Verwacht je bij Jim Shaw aan grote immersieve installaties, schilderijen en tekeningen vol referenties uit de Amerikaanse populaire cultuur. Een minimuseum van historische pruiken, satirische tekeningen met figuren à la Trump of installaties met verwrongen stofzuigers: in de allegorische droomwereld van Jim Shaw kun je niet anders dan verdwalen.

The Wig Museum, Jim Shaw, courtesy de kunstenaar & Maurice en Paul Marciano Art Foudation.

Viktor Brim – Beyond the Depths

Wat stelt het menselijk handelen voor tegenover de eeuwenoude geschiedenis van gesteenten? Met zijn video-installaties neemt Viktor Brim onze IN SITU-ruimte in: die wordt bijna even donker als zijn films. Brim werd geboren in Tasjkent in Oezbekistan, en woont in Keulen in Duitsland. Hij maakte opnames van diamant- en steenkoolmijnen in Siberië, Rusland of Duitsland en toont hoe de mens zich ‘ingraaft’ in het landschap.

Viktor Brim, Dark Matter

Collectie- en archiefpresentaties

Al 85 jaar is Willy De Sauter, ondertussen een gevestigde vertegenwoordiger van de fundamentele kunst. Zijn oeuvre blinkt uit in stilistische eenheid en vormelijke eenvoud. Modernistische architectuur is een belangrijke inspiratiebron, verder is hij een meester in het spelen met licht en schaduw en met lijnpatronen. In deze presentatie kan je zijn werk leren kennen via enkele vroege sleutelwerken.

De levendigheid van materie of de vluchtigheid van natuurlijke fenomenen: dat is wat kunstenaar Edith Dekyndt boeit. Na haar passage in de Bourse de Commerce in Parijs, brengt ze haar werk naar het M HKA, met name de driedelige installatie Chronology of Tears. In de tentoonstellingsruimte hangt een wollen deken met aan één kant een fijne laag koper. Met dat deken voerde Dekyndt visuele en auditieve experimenten uit, die vonken geven in een diaprojectie en een video.

Wegens succes verlengd: in de archiefpresentatie Kiezen voor kunst ontdek je welke tentoonstellingen voor hedendaagse beeldende kunst er te zien waren in 1993, hét jaar waarin Antwerpen zich internationaal op de kaart zette als culturele hoofdstad. In het Middelheimmuseum, het KMSKA en het M HKA werden toen prestigieuze tentoonstellingen georganiseerd, waarvan vele werken permanent zijn blijven staan.

Edith Dekyndt, Zonder titel, 2014
Willy De Sauter, Haus Wittgenstein, 1987, foto Syb’l. S.

EXTRA MUROS: Jef Verheyen – Venster op het oneindige

Jarenlang werkte M HKA-collega Annelien De Troij aan het archief van Jef Verheyen, meester van de neo-avant-garde. Daarbij belichtte ze de nieuwe kunstbeleving die Verheyen voorstelde. Meer dan op de zichtbare wereld, richtte hij zich op een gevoel van ruimtelijkheid en op de essenties van de schilderkunst: licht en kleur. Dankzij een samenwerking met het KMSKA wordt De Troij’s onderzoek nu zichtbaar gemaakt in een grote overzichtstentoonstelling, waarbij ook hedendaagse kunstenaars in dialoog gaan met Verheyen. Het geheel belooft een beklijvende esthetische ervaring te worden.

Jef Verheyen, Brugge, collectie Lenz Schonberg, foto Philipp Schonborg

Superhost: Antje Majewski

In de steden waar ze te gast is, plant Antje Majewski nieuwe bomen van historische appelsoorten. Ook Antwerpen zal dit jaar een paar unieke bomen rijker worden dankzij Majewski! De kunstenaar wordt onze Superhost van 2024 en zal focussen op de appel, als kunstobject maar ook als casestudy van onze bedreigde biodiversiteit. In een soort ‘appelmuseum’ toont ze kunstwerken van haar sparring partner Paweł Freisler, Jimmie Durham en Agnieszka Polska. De appel zal nooit meer hetzelfde zijn.

Activiteiten

Vind je het leuker om kunst te beleven tijdens activiteiten? Of heb je honger naar meer? Kom dan naar een van onze activiteiten!

We beginnen met onze jaarlijkse knaller: Art’s Birthday. Op 17 januari wordt ons museum één groot feest, met performances, optredens en een heuse ‘games room’ in de tentoonstellingszalen. Je kan zelfs je toekomst laten aflezen in een tarotlegging of handlezing. Alles staat in de geest van kunstenaar Robert Filliou, die in 1963 zijn eigen verjaardag uitriep tot de verjaardag van de kunst. We sluiten af met taart gemaakt door kunstenaar Tramaine de Senna. Santé!

Verder feesten kan op de opening op donderdagavond 8 februari. Dan huldigen we alle nieuwe tentoonstellingen in met een drankje. Meet the artist? Het kan! Jim Shaw is een vat vol referenties, weetjes, associaties en diepe inzichten: urenlang kan je aan zijn lippen hangen. Ter gelegenheid van de opening is hij in ons land, en op zaterdagnamiddag 10 februari zal de 71-jarige kunstenaar een lezing geven. In combinatie met zijn tentoonstelling vormt dit een absoluut unieke gelegenheid om Jim Shaw te ontmoeten.

Ook Viktor Brim zal in hoogsteigen persoon toelichting geven bij zijn IN SITU-presentatie. We stellen gelijktijdig de publicatie rond Eurazië voor. Eurazië is een oudwereldse landmassa die voorafgaat aan constructies als ‘Europa’ en ‘Azië’, en die millennia lang de uitwisseling van voorwerpen, praktijken, mensen en ideeën heeft bevorderd, wat tot grote filosofische en culturele vooruitgang heeft geleid. De avond zal sowieso stof tot nadenken meebrengen, meer info volgt snel.

Wie graag een muisstil museum heeft, komt best niet langs tijdens de schoolvakanties… Dan wordt ons museum een vrijplaats voor kinderen. Tieners kunnen in de Krokusvakantie artistieke workshops volgen onder leiding van een expert. Ga voor collografie, fotografie voor green screen, of tuften: wanddecoraties maken met wol en een ’tuftgeweer’. Meer info en inschrijven kan hier. Voor de jongere kinderen is er tijdens de Paasvakantie opnieuw een atelier. Dat vindt plaats van 8 tot en met 12 april, inschrijven kan heel binnenkort.

Dit voorjaar zullen we ook opnieuw rondleidingen speciaal voor peuters organiseren. Tot slot blijven we in het Panamarenkohuis iedere zaterdagnamiddag een rondleiding organiseren. Reserveer snel, want de plaatsen zijn beperkt.

We hopen jou binnenkort te verwelkomen in ons museum!

Jim Shaw in Antwerpen