Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

8 niet te missen activiteiten tijdens 10 jaar Antwerp Art Weekend in het M HKA

Dit jaar viert de kunstscène in Antwerpen 10 jaar Antwerp Art WeekendVan 16 t/m 19 mei neemt hedendaagse kunst de stad over met een rijk programma aan events, activiteiten en feestgedruis. Ook in het M HKA beweegt er wat. Als centrale hub van het Antwerp Art Weekend hosten we dit jaar de kick-off party, en voegen we zelf een weekend vol activiteiten toe aan het programma. Voor de gelegenheid zijn we 16 mei gratis open, en de overige dagen kan je het museum bezoeken aan reductietarief.

Op het programma

Opening De Stadscollectie: In/Zicht + Kick-off party Antwerp Art Weekend
DO 16 mei, 20:00 – 01:00

De Stadscollectie Antwerpen is een levendig eerbetoon aan de kunstenaars die de stad Antwerpen kleur geven. Van opkomend talent tot gevestigde namen, deze collectie belicht lokale creativiteit, maar ook de wereldwijde invloed van de Antwerpse kunstscene. De tentoonstelling opent samen met de 10e editie van Antwerp Art Weekend. Iedereen welkom!

Programma
20u00 – 23u00 Bezoek De Stadscollectie, en alle huidige tentoonstellingen, gratis
20u30 Fia Cielen brengt Rural Rituals: Rites of Spring, een performance geïnspireerd door het oud-Europees en heidens ritueel waarin wintergeesten worden weggejaagd en de lente verwelkomt. De performance duurt ca. 25 minuten.
21:00–01:00 kick-off party Antwerp Art Weekend in het M HKAFE

OPGELET: GEANNULEERD
Bijzondere gasten
Dennis Tyfus over Jim Shaw
ZA 18 mei, 14:00 – 15:00

Ga op wandel met kunstenaar Dennis Tyfus door The Ties That Bind. Het is ook het laatste weekend van de tentoonstelling en een uitgelezen kans Shaw’s werk te ontdekken door de subversieve bril van Tyfus, die zich net als Shaw uitspreekt tegen bestaande politieke, dan wel (anti-)sociale, waardestructuren. En dit op vaak humoristische wijze.

Vedran Kopljar
A musical reading on meaning
ZA 18 mei, 16:00 – 17:00

Welkom op de eerste dag van MEAN, Vedran Kopljar’s tentoonstelling in het M HKA. De kunstenaar zal zijn project inleiden met een muzikale performance. Samen met zijn ouders speelt Kopljar een kaartspel, onder begeleiding van muzikant Jan Suzy.

Gesprek tussen kunstenaar Pieter Vermeersch en curator Annelien De Troij
ZO 19 mei, 15:00 – 16:00

Pieter Vermeersch is een van de vijf hedendaagse kunstenaars die momenteel in het KMSKA in dialoog gaat met het werk van Jef Verheyen, op vraag van curator Annelien De Troij. In dit gesprek gaan ze dieper in op Vermeersch’ methodiek, op de kunstbeleving die Verheyen beoogde, en op de manier waarop kleur, tijd en ruimtelijkheid aanwezig is in het oeuvre van Vermeersch en Verheyen.

Over de oorsprong van appels
Lezing door Paul Van Laer & gesprek tussen Antje Majewski en Azhar Jandossova
ZA 18 mei, 15:00 – 16:00

Voel je absoluut welkom om een gratis lezing en gesprek bij te wonen over de oorsprong van appels, als onderdeel van de tentoonstelling Appel. Een introductie (opnieuw en opnieuw en nog een keer) – Georganiseerd door Antje Majewski en Paweł Freisler. Samen krijgen we een dieper begrip van onze relatie met appels en biodiversiteit. Aansluitend wordt Majewski’s documentaire The Freedom of Apples vertoond in het auditorium.

Laat je portret schilderen op ons dakterras
ZO 19 mei, 14:00 – 17:00

In de Thrift Store Paintings – een collectie schilderijen die Jim Shaw al meer dan een halve eeuw bijeenzoekt in tweedehandswinkels, op rommelmarkten, en via online veilingen – komt zijn gelijkwaardige benadering van professionele en niet-professionele culturele productie naar boven. Op de laatste dag van de tentoonstelling The Ties That Bind nodigt het M HKA in samenwerking met Fameus, de creatieve broedplaats voor amateurkunstenaars in Antwerpen, drie kunstenaars uit om op ons dakterras life portretten en landschappen te creëren, die bezoekers aan hun eigen kunstcollectie kunnen toevoegen.

Kevin Osepa, ‘La Última Ascensión’ (aanwezig op zondag)

Antwerp Art Weekend Special Project: The Constant Cinema
16-19 mei 2024

Vier dagen lang toont The Constant Now vier innemende kunstenaars in het M HKA als onderdeel van Antwerp Art Weekend. Elke dag speelt er een nieuwe film, aangevuld door een gesprek met de filmmakers om inzicht te krijgen in hun praktijk. Ndayé Kouagou, Rosine Mbakam, Kevin Osepa en Brahim Tall verleggen de grenzen van de film door mensen van kleur (POC) te vertegenwoordigen en hen in het centrum van hun werk te plaatsen.

Vindt The Constant Cinema terug in M HKA’s INBOX, op de 5e verdieping. Deze presentatie is gratis toegankelijk.

Weekend van het Zuid

Geniet een dagje / weekend op het Zuid, want het Zuidpark opent officieel haar derde en laatste deel. En het M HKA viert mee. 16 mei kan je het museum voor de gelegenheid gratis bezoeken en de overige dagen geldt inkom aan reductietarief. Vrijdag 17 mei, tijdens het openingsfeest, kan je aansluiten bij de gegidste rondleiding ‘Werken in dialoog met het gebouw’. Een gids toont je kunst op verrassende plekken in en rond het museum. Meer info


Gerelateerde artikels

M HKA shop

(Ta)Rot, een serie van 27 kaarten van Dorothy Iannone

19 Dec 2023

In de M HKA shop verkrijgbaar: een set van 27 dubbelzijdige kaarten gebaseerd op 54 originele tekeningen uit 1968/69 van Dorothy Iannone. Voor dit werk liet ze zich inspireren door het leven van Dieter Roth, haar geliefde en muze. Wat resulteerde in liefdevolle, expliciete taferelen, waarmee je een lezing kan doen.

Kunstendag voor kinderen: een hele dag kunst op kindermaat

16 Nov 2021

Hoera! Kunstendag voor Kinderen komt eraan! En nog wel de tiende editie. Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen zetten op deze derde zondag van november hun deuren wijd open voor kinderen tot 12 jaar. De hele dag kunnen kinderen proeven van theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur en beeldende kunst (of een combinatie ervan). Ook in het M HKA.

Artikel

M HKA tipt: zomerlectuur

20 Jul 2023

Wie verkoeling zoekt weet dat een museumzaal ideaal vertoeven is. Wil je daarentegen je geest fris houden, een zomer lang? Neem een duik in onze lectuurtips en vraag bij een volgend bezoek eentje van het schap in de M HKA shop.

Artikel

M HKA: Toegankelijk voor iedereen. Ook voor bezoekers met autisme.

26 Sep 2019

Wat doe je als een museumbezoek minder evident blijkt? Een gezellige uitstap voor de ene is een onoverkomelijk obstakel voor de andere. Een museum waarin films en audio door elkaar spelen, waar felle en donkere belichting elkaar afwisselen, waar zelfs trouwe bezoekers soms hun weg verliezen, kan overweldigend zijn. Het grondige stappenplan ontwikkeld door Toerisme voor Autisme biedt een uitweg, beter nog, een weg naar binnen.